Adresa
Suceava, str. Lt. Nicolae Catanescu Nr. 7
Program
Luni - Vineri, 09:00 - 17:00
Adresa
Suceava, str. Lt. Nicolae Catanescu Nr. 7
Program
Luni - Vineri, 09:00 - 17:00
Cele mai bune lemne pentru foc sunt cele bine uscate și cu o putere calorică mare, lucruri pe care le vom detalia în cele ce urmează.
Deși poate fi tentant să folosești resturi de lemn sau lemn pe care îl găsiți în zonă, și care nu a fost uscat cum trebuie, există o serie de motive atât economice, cât și de siguranță, pentru care nu ar trebui să o faci.
Pentru ca lemnul de foc să ardă curat, eficient și cu fum minim, trebuie să fie uscat și depozitat corespunzător. Asta înseamnă că trebuie să pui lemnul într-un spațiu care să poată fi bine aerisit pe timpul verii, pentru a-i permite lemnului să se usuce bine, și care să poată fi acoperit în sezonul rece, pentru a proteja lemnele de umezeală și frig.
Dacă nu ai grijă ca lemnul să fie bun din acest punct de vedere, poți avea probleme și cu depunerile de creozot de pe coșul de fum. Dacă se acumulează suficient creozot în coșul de fum, acest lucru nu numai că poate reduce „tragerea” coșului de fum (afectând performanța sobei), dar poate duce la incendii de coș care sunt extrem de periculoase.
Astfel, folosirea unui lemn neadecvat va presupune, în final, mai multe costuri legate de curățarea coșurilor de fum, care va trebui realizată mult mai des, pentru a evita accidente nedorite.
Ideal are fi să-ți cumperi lemnele din timp, chiar și cu un an înainte, pentru ca acestea să aibă timp să se usuce cum trebuie și astfel să le crească puterea calorică (prin urmare vei folosi mai puțin lemn la încălzire). Sau poți cumpăra lemne gata uscate în cuptoare speciale, care sunt cele mai bune opțiuni. Umiditatea lemnului ar trebui să fie de maximum 20%.
Există lemne de esență moale (rășinoase) și esență tare. Desigur, lemnul de esență tare este considerat mai bun pentru foc, fiind mult mai dens decât cel de esență moale, ceea ce înseamnă că va arde mult timp. De asemenea, scoate mai puțin fum decât un buștean de rășinoase.
Printre esențele de lemn cu cea mai mare putere calorică se numără fagul, stejarul, molidul, mesteacănul, salcâmul, cireșul, stejarul sau plopul. Toate aceste esențe oferă o putere calorică de peste 4,1 kWh/kg.
Puterea calorică a lemnului de foc se calculează având în vedere conținutul de celuloză și lignină. Lignina are o putere de ardere de 6000 kcal/kg, în timp ce celuloza are o putere de aproximativ 4000 kcal/kg.
TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: Cum să reduci consumul de lemne pentru încălzire, în această iarnă?
Pentru a face un calcul estimativ al necesarul de lemne pentru foc trebuie să te gândești la cât de des vei folosi lemnul pentru încălzirea spațiului pe parcursul sezonului rece (dacă vorbim despre o locuință permanentă sau despre una de vacanță).
Mai trebuie să ai în vedere tipul de sobă pe care o folosești sau de cazan pe lemne și eficiența lui (cu cât e mai mare, cu atât vei arde mai puțin lemn), lemnul propriu-zis (așa cum am spus, un lemn de esență tare, bine uscat, este mai eficient) și să ții cont că atunci când e vorba de lemne se aplica regula „mai mult e mai bine”.
De exemplu, pentru o casă cu o înălțime a tavanului de 2,8 m și o suprafață de încălzire de 100 m2, pentru o lună de zile, ai nevoie de aproximativ:
Poate ai nevoie:
Pastile pentru aprins focul – FLAMEX
Produse pentru curățarea sobelor: FLAMEFAST STOVE & CHIMNEY SWEEPING LOG – curățător pentru șeminee și sobe pe lemne. Acesta înlătură funinginea și asigură o funcționare corespunzătoare a sobei.